Vakuumipakkauskone taipuu moneen

Julkaistu

Vakuumipakkauskone eli tyhjiöpakkaamiseen käytettävä laite on tullut yhä suositummaksi. Se on löytänyt tiensä teollisuudesta ja ammattikeittiöistä joka kokin kotikeittiöön. Tässä artikkelissa kerromme mitä etuja tyhjiöpakkaamisella on.

Mitä vakumointi tarkoittaa?

Vakumoinnilla eli tyhjiöpakkaamisella tarkoitetaan sitä, että pakkauksesta tehdään mahdollisimman hapeton. Tällöin bakteerit eivät pääse kasvamaan ruoan pinnalla, sillä ne tarvitsevat kasvamiseen happea. Tyhjiöpakkaaminen onnistuu siihen tarkoitetuilla laitteilla. Säilöttävä ruoka laitetaan tarkoitukseen sopivaan muovipussiin, josta vakuumipakkauskone imee ilmat pois ja lopuksi saumaa pussin tiukasti kiinni. Pussiin pääsee ilmaa vasta kun se avataan tai siihen tulee reikä. Koneita myy esimerkiksi Multivac.

Tyhjiöpakkaamisessa, kuten muussakin ruoan käsittelyssä, tulee ottaa huomioon tarkka hygienia sekä asianmukaiset säilytyslämpötilat. Hapettomaan tilaan pakkaaminen siis pidentää elintarvikkeen säilyvyysaikaa, mutta ei muuta sen tarvitsemia säilytyslämpötiloja.

Miksi ruokaa kannattaa tyhjiöpakata?

Vakumointi pidentää ruoan säilyvyyttä. Esimerkiksi liha säilyy pakastimessa normaalisti vain muutamia kuukausia, mutta kunnolla tyhjiöpakattuna se saattaa säilyä jopa useamman vuoden. Vakumointi ehkäisee pakastettavan ruoka-aineen kuivumista ja pitää maut kohdallaan. Tyhjiöpakkaaminen estää esimerkiksi tuholaisten pääsyn kuiva-aineisiin ja sen avulla voidaan pakata myös kypsytettyjä tuotteita. Hyvin monet kaupan hyllyltä löytyvät tuotteet on pakattu vakuumiin, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään. Vakumointi on siis yleinen käytäntö elintarviketeollisuuden alalla.

Tyhjiöpakkaamista voi käyttää hyödyksi myös ruoan marinoimisessa - joko ennen tai jälkeen kypsennyksen. Hapettomassa tilassa marinoimisen sanotaan helpottavan ruoan tasaista maustumista. Myös esimerkiksi graavilohen teko onnistuu vakuumipakkauksessa hyvin.

Vakuumia on varsinkin viime vuosina käytetty ammattikeittiöissä niin kutsuttuun sous vide-kypsennystekniikkaan. Kypsennettävä ruoka, vaikkapa pihvi, laitetaan muovipussiin, josta otetaan pakkauskoneen avulla ilmat pois. Sitten liha kypsennetään muovipussissa tietyn lämpöiseen veteen upotettuna. Näin ruoka kypsyy tasaisesti ja lopputulos on aina samanlainen. 

Mihin muuhun tyhjiöpakkaamista voi käyttää?

Vakumointi on oiva apu, jos haluaa pitää tavaransa kuivana. Esimerkiksi retkeilijälle se sopii tulentekovälineiden ja muiden kosteutta kestämättömien esineiden suojelemiseen.Tyhjiöpakkaamalla vaatteet ja muut tekstiilit saa mahtumaan huomattavasti pienempään tilaan, jolloin niitä mahtuu suurempi määrä mukaan vaikkapa matkalle. Tätä menetelmää käytetään hyväksi myös teollisuudessa tuotteiden pakkaamisessa mahdollisimman pieneen tilaan. 


jaa