Alipaineistaja auttaa työmaan pölynhallinnassa

Julkaistu

Rakennustyömaalla on monia pölyäviä työvaiheita, mutta työntekijät voivat altistua pölylle myös muissa työvaiheissa, jos pölyä ei hoideta asianmukaisesti pois ja työmaan pölynhallinta ei ole riittävää. Pöly on terveysriski työntekijöille työmaalla ja sen vuoksi pölynhallintaan kannattaa suhtautua vakavasti. Tervetuloa blogin pariin. Tämänkertaisena aiheena on pölynhallinta rakennustyömaalla, minkälaisia keinoja siihen voi käyttää ja miten alipaineistaja on siinä myös tärkeässä osassa.

Pölynhallinta on tärkeä osa työmaan työturvallisuutta

Rakennustyömaalla muodostuu pölyä monesta siellä suoritetusta toiminnasta, kuten esimerkiksi seinien ja lattioiden hiomisesta ja piikkauksesta. Työmaan pöly on usein kevyttä ja hienojakoista ja se kulkeutuu helposti ilmavirtauksien mukana ja kertyy suojaisiin paikkoihin, josta se nousee uudelleen takaisin sisäilmaan. Pölynhallinta tuleekin aloittaa jo rakennusvaiheessa, jolloin sillä voidaan suojata työntekijöitä rakennusaikana ja varmistaa mahdollisimman pölytön valmis rakennus. Rakennusvaiheen aikana syntyy paljon erilaista pölyä, joka on eri tavoin vaarallista terveydelle, riippuen myös sen sisältämistä ainesosista. Erilaisia rakennuspölyjä ovat muun muassa betonipöly, kvartsipöly, puupöly, kivi-, tiili-, ja laastipöly, tasoitepöly, maalipöly ja eristevillapöly. Rakennusaikaisella pölynhallinnalla pyritään estämään pölyn syntymistä ja leviämistä jo rakennusaikana ja tehokas keino siihen on aktiivinen pölyntorjunta, joka toteutetaan pölyttömillä työmenetelmillä ja hyödyntämällä kohdepoistoa. Vaikka työnaikaisesta pölyntorjunnasta aiheutuu kustannuksia, jotka muodostuvat esimerkiksi siivouksen, alipaineistuksen ja muiden kohdepoistolaitteiden vuokrasta, mutta se on silti kannattavaa sekä pölyttömämmän lopputuloksen saavuttamiseksi että loppusiivouksen tarve ei kasvaisi. Alispaineistajia vuokraa sekä myy esimerkiksi Kivilinna Oy.

Pölynhallintamenetelmät voidaan jakaa kolmeen luokkaan

Pölynhallintaan voidaan käyttää monenlaisia menetelmiä, joista kustannustehokkain tapa on ennaltaehkäisy, joka tarkoittaa pölyn syntymisen minimoimista tai estämistä. Pölynhallinta voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan, jotka ovat aktiivinen ja passiivinen pölynhallinta ja korjaavat menetelmät. Aktiivinen pölyntorjunta on kohdepoistolaitteiden käyttöä ja pölyämättömien menetelmien valintaa. Passiivinen pölyntorjunta tarkoittaa ilmanpuhdistusta, ilmanvaihtoa, osastointia ja alipaineistusta, jonka mahdollistaa alipaineistaja. Alipaineistajat mahdollistavat tilojen paine-eron, jonka avulla tilasta, jossa tehdään pölyävää työtä, ilma kulkee laitteen läpi ja siinä oleva suodatin kerää epäpuhtaudet. Korjaavat toimenpiteet pölynhallinnassa tarkoittaa siivousta, jota tehdään sekä rakentamisen aikana että sen jälkeen tehtävää loppusiivousta. Siivouksessa on tärkeää, että pinnoilta poistetaan lika rakennusvaiheessa ja sen leviäminen estetään. Pölynhallinta on olennainen osa rakennusprosessia ja sen asianmukaisesta hoitamisesta kannattaa neuvotella urakoitsijan kanssa.


jaa